O vodenju v negotovih časih in časih hitrih sprememb

  • DOMOV
  • Dogodki
  • O vodenju v negotovih časih in časih hitrih sprememb

V torek 29.11.2022 smo v MuziKafeju, v organizaciji Manager kluba Ptuj, gostili zanimivega gosta, dr. Roberta Lična s predavanjem o vodenju v negotovih časih in časih hitrih sprememb.

Manager klub Ptuj vsako leto organizira vsaj en izobraževalni dogodek, tokrat smo izbrali času primerno temo in predavatelja. Na dogodek smo povabili člane Manager kluba Ptuj in ostale zainteresirane podjetnike, vodje in strokovnjake, saj je tema izredno aktualna in želimo, da doseže čim širši krog.

Dr. Robert Ličen je izpostavil, da je vodenje v negotovih časih oziroma v času sprememb zahtevnejše od običajno ustaljenega načina vodenja, saj od vodij zahteva veliko več energije, časa in osebnega pristopa, kot običajni način. Kot je poudaril, takšno vodenje zahteva od vodij povsem drugačno integriteto, veliko mero načrtovanja prihodnosti, pripravo različnih dogodkovnih scenarijev ravnanja ter veliko več in povsem drugačen način komunikacije z zaposlenimi. Če strnemo slišano, management sprememb ni sprint, temveč je maraton. Ljudje ne maramo sprememb, zato je v podjetju pomembna vloga vodje, ki z ustrezno komunikacijo vključi zaposlene v uvajanje sprememb, zmanjša strah in zna prikazati koristi napredka. Predvsem pa je pomembno, da zaposleni vodji zaupajo.

Dr. Robert Ličen je coach, predavatelj, manager sprememb in avtor knjige Bodi najprej Človek. Je ustanovitelj Podjetniškega centra Pegasus in lastnik podjetja Profit plus. Po stroki je sociolog in ekonomist s 30-letnimi bogatimi izkušnjami kot poslovni voditelj ter dolgoletni manager v državnih in zasebnih podjetjih. Je avtor inovativne metode vodenja, prilagojene slovenskemu kulturnemu okolju. Za svoje managersko delo je bil večkrat nagrajen, med drugim za vodenje podjetja Akrapovič, za katerega je prejel nagrado Mladi manager leta 2005. Za uspešno sanacijo podjetja Steklarna Rogaška pa je prejel nagrado Managerski izziv leta 2007 v kriznem vodenju. Poznan je tudi kot dolgoletni mentor mladim podjetnikom, pisec strokovnih člankov v več revijah in strokovnih publikacijah, aktivni udeleženec domačih in mednarodnih simpozijev, okroglih miz, je tudi pisec kolumn. Skratka mika ga širina podjetniškega delovanja s fokusom na vodenju.